Rana filmklubb/Smeltedigelen: Ryuichi Sakamoto: Coda

ryuichi-sakamoto-coda.jpg

One of the great documentaries about the creative process.
The Telegraph

En dokumentar i toppsjiktet. Blant annet har Tromsø Internasjonale Filmfestival tidligere vist denne stillferdige, men mektige filmen som handler om Ryuichi Sakamoto, en av vår tids største komponister og multikunstnere. Eller, det er ikke et portrett av Sakamoto, mer en dokumentar der kunstneren slipper oss inn i sine kreative prosesser og skaperevne. Hans karriere spenner fra starten som techno pop-stjerne med Yellow Magical Orchestra til å bli en Grammy-, Golden Globe- og Oscar-vinnende filmkomponist.

En film som fikk meg til sanse lyd og musikk på en ny måte.
Det skrev Ingrid Rommetveit etter å ha sett filmen under Venezia-festivalen.

Sakamoto er ikke så kjent for deg? La oss hjelpe på minnet:

- I 1983 spilte han mot David Bowie i Oshimas Merry Christmas, Mr. Lawrence, som han også lagde filmmusikken til.

- Han skrev filmmusikken til Den siste keiseren av Bertolucci, som han fikk både en Oscar – og en Grammy for (sammen med David Byrne og Song Cu)

- Han har samarbeidet med musikere som David Sylvian, Adrian Belew, Iggy Pop, Youssou D’Nour og Alva Noto.

- Han skrev filmmusikken til The Revenant.

I filmen snakker han også om sin kamp mot kreften og dokumentaren kretser også derfor om tematikken egen dødelighet. Men først og fremst er dette stor skaperglede og Sakamotos lidenskap og årvåkenhet for verden rundt han kanaliseres inn i musikken hans.

Regissør Schible har tidligere blant annet laget en videodokumentar om gitaristen Eric Clapton, og var også medprodusent for Sofia Coppolas Lost in Translation (2003).

Denne filmen vil bergta deg og Sakamotos virke og kreativitet vil imponere og fascinere. Dette blir en stor film- OG musikkopplevelse under Smeltedigelen. Virkelig noe å glede seg til.

Ryuichi Sakamoto: Coda er ingen svanesang, men en musikalsk søken etter evig liv.
Montages

Se trailer her:

NB: Dørene åpner klokken 18.00, filmstart ca 18.30.

For å se film hos Rana filmklubb må du være medlem. Vi selger medlemskap før filmen (Vipps eller cash). Det koster 100 kroner for medlemskap og én film. 250 kroner for medlemskap og tilgang til alle filmer inneværende semester. Unge og studenter under 26 år får halv pris på semester-medlemskap og betaler kun kr. 100.

Som vanlig selges det forfriskninger i baren, og du får popcorn helt gratis. Velkommen!
Etterpå er det mulig å mingle i baren og snakke om filmopplevelsen, vi har da spilleliste med Sakamoto.

Tittel: Ryuichi Sakamoto: Coda
Regissør: Stephen Nomura Schible