Rana filmklubb presenterer: Svidd neger

46477062_782556802090891_7611770234311016448_n.jpg

Rana filmklubb inviterer til visning av kultkomedien Svidd neger. Vi får noen av de som skapte filmen på besøk og reinkjøtt er på menyen. Det blir en sabla filmklubbkveld.

«Dersom du synes det er morsomt å høre ordene “slængfette” og “hæstkuk”, så er Svidd neger midt i blinken for deg.»
NRK Filmpolitiet

«Verdens sykeste film»
VG Debatt

Svidd neger var en typisk elsk eller hat-affære da den kom på kinoskjermene i 2003. Og vi gjetter at den fortsatt bringer frem ambivalens hos nye publikummere. Den ble av enkelte anklaget for å være rasistisk. FNs spesialrapportør ble koblet inn. Erlend Loe kom til unnsetning og produsent Erling Falch kunne ikke helt forstå reaksjonene. Sikkert var det: Aldri hadde vi følt i fjæra eller sett identitetskriser på dette viset.
Det gikk i slakt og jubel. Det gikk i blodfans og foraktere. Terningene ramlet på alt fra 2 til 6. Å lese anmeldelsene er alene et kapittel for seg.
Kameraarbeidet bør legges merke til. Her gjorde Hoyte van Hoytema en glimrende jobb i sin filmfotografdebut. På CV’n hans kom senere filmer som Slipp den rette inn, Interstellar, Bond-filmen Spectre og Dunkirk. Det har vanket priser og Oscar-nominasjoner.
Eirik Junge Eliassen ble Amandanominert til beste mannlige skuespiller for rollen som runkerytteren Peder. Og filmen inngikk i 2010 i filmfestivalen i Havanna på Cuba.

Musikken er ved Ulver.

«...den som trives på absurdfrekvensen, får uttelling. Finslige sjeler, derimot, bør holde seg langt unna.»
Stavanger Aftenblad

Filmen er regissert av Erik Smith-Meyer. Manus er ved Svein Elvestad. Og nettopp Elvestad tar turen og innleder det hele. Det synes vi er stort! Vi har god tro på at vi får høre saker og greier om Svidd neger vi aldri har hørt før. Etterfulgte de alt i manifestet, som å avstå fra sex og ikke vaske håret? Levde de i ekte upreparert elendighet? Hva gikk så galt med den brannøvelsen på Lurøy og hvem tok regninga? Ble manus skrevet på 14 dager?
Vi ser heller ikke bort fra andre filmrelaterte overraskelser og gleder oss som unger. Dette blir merkelig, for Svidd neger er akkurat det. Vi kan også komme i skade for å ha det vilt gøy.

«- Hvis noen mener dette er absurd, så har de aldri vært nord for Saltfjellet. Dette er hverdagen vår. Vi synger, eller er drita»
Eirik Junge Eliassen (34) til VG

Filmen vises på Kulturhuset Mo 5. juni.
NB: Dørene åpner klokken 18.00, filmstart ca 18.30

For å se film hos Rana filmklubb må du være medlem. Vi selger medlemskap før filmen. Det koster 100 kroner for medlemskap og én film. 250 kroner for medlemskap og tilgang til alle filmer inneværende semester.
Unge og studenter under 26 år får halv pris på semester-medlemskap og betaler kun kr. 100.

Som vanlig selges det forfriskninger i baren. På denne visningen spanderer vi reinkjøtt.
Innledning ved Stein Elvestad. Overraskelser kan inntreffe.

Tittel: Svidd neger
Regissør: Erik Smith-Meyer