Smeltedigelen: Ánnásuolo

70087306_2394028580687513_3953124372100677632_n.jpg

Ánnásuolo - samisk magi

Ànnàsuolo er en bortgjemt perle på Finnmarkskysten, og det er her det samiske jazz/pop/elektronika-bandet har hentet navnet sitt fra.

Med sin vakre, stemningsfulle og melankolske musikk, til både egne tekster og ord fra den samiske poeten Nils-Aslak Valkeapääs dikt har de en respektfull tilnærming til den samiske kulturarven.

Bandleder John-Kåre Hansen har håndplukket musikere ut fra deres bakgrunn og har som filosofi at den enkelte musiker får frihet til å gjøre det han eller hun er best på. Slik dyrker man hver enkelts stemme og skaper et helt nytt uttrykk.

Medlemmene i bandet har alle tilknytning til det samiske musikkmiljøet, og minst tre av medlemmene har samiske røtter. Vokalist Marianne Pentha har vokst opp i Østerdalen med en samisk far som var sterkt preget av fornorskningsprosessen og derfor ikke så verdien i å føre morsmålet sitt videre. Nå har Marianne tatt tilbake arven sin og synger vakkert på samisk som om hun aldri har gjort noe annet.

På bandets første selvtitulerte utgivelse var det diktene til Valkeapää som fikk nytt liv gjennom John-Kåre Hansens musikk og Penthas stemme, mens på det nye albumet “Muohtačalmmit – Snowflakes” er det Hansen som har skrevet både tekst og musikk. Ordene blir først skrevet på norsk, og så oversatt til samisk av Ranas egen Laila Stien. «Syns jo det er xtra stas at bandet gjør tekster bearbeidet av Laila Stien, og de skaper alltid flott og stemningsskapende musikk. Det blir fint å høre Ànnàsuolo på Kulturhuset Mo, torsdag 17.oktober» sier festivalsjef Bjørn Bonsaksen.

Marianne Pentha, vokal
John-Kåre Hansen, gitar og vokal